13.6.2024

Nico Rönnberg och Cocks på segerjakt i Europa

nico_foto-Sanna-Myllarinen_artikel

Nyheten slog ner som en bomb i somras – Cocks från Riihimäki fick chansen i handbollens finrum. Cocks inledde Champions League respektlöst med två oavgjorda matcher. Mycket vill ha mer, nu skall skalper tas!

Det skiner om den Karis-bördige handbollsspelaren Nico Rönnberg. Det syns och hörs att Rönnberg äntligen är där han vill vara just nu. I handbollens Champions League, där han och de andra i Cocks får mäta sig mot de allra bästa.

– Det är absolut det största man kan uppleva inom klubbhandboll, förklarar Rönnberg på Karisdialekt. Klubben och spelarna har länge och målmedvetet arbetat för att komma ut i Europa. Så visst njuter vi av att vara där vi är idag. Ett otroligt skyltfönster för att få visa upp sitt kunnande, både på ett personligt plan och för den finländska handbollens del. Man går omkring med ett leende på läpparna. Detta vill man uppleva så ofta som möjligt!

Cocks rivstartade sitt äventyr i Champions League genom att överraskande spela oavgjort mot spanska ligatvåan Abanca Ademar Leon och Wacker Thun från Schweiz. Vinsten låg inte långt borta, och till exempel mot Wacker Thun utjämnades matchen i det sista anfallet.

– Lite grämer det oss att vi inte lyckats ta full pott i dessa matcher, men vi har i alla fall bevisat åt oss själva och andra att vi kan överraska om vi lyckas spela på vår högsta nivå, berättar 26-årige Rönnberg, som efter två spelade omgångar låg top-3 i målskytteligan. Vi har vant oss vid hårt motstånd efter alla år i Baltiska ligan samt den andra europeiska cupen, EHF-cupen. Man kan faktiskt konstatera med facit i hand att vissa av lagen vi mött tidigare säsonger hållit mycket hög europeisk klass. Till exempel är konkurrensen i tyska Bundesligan så hård att alla lag inte ryms med i Champions League, utan får spela EHF-cupen istället, trots att de nivåmässigt kunde klara sig bra i Champions League.

Tufft program på hösten

I Champions League kommer Cocks att spela åtminstone tio matcher, vilket ställer stora krav på truppen då man förutom europaspel skall klara av inhemska FM-ligan och finska cupen.

– Det är klart att vårt huvudfokus på hösten ligger på Champions League, förklarar Rönnberg. Dessa matcher i Europa är som tio finaler för oss. Men samtidigt är det också kristallklart för oss att det inte går att slappna av på hemmaplan, vilket Dicken visade oss i slutet på september. På pappret ”lätta” matcher kan lätt bli tuffa matcher. Där är ett test på vår professionalitet och något som vi måste bli bättre på. För tillfället är det alldeles för stor skillnad på laddningen i laget inför matcher i Finland och Europa. Och speciellt i cupen, har man en dålig dag är man ute direkt. Det har man helt enkelt inte råd med. På våren skall vi dock se till att vi igen får lyfta bucklan. Vi vet vad vi kan. Men klart att inställningen måste vara den rätta.

Landslaget inleder sitt EM-kval

Och som inte Rönnbergs och de andra finländska Cocks-spelarnas matchprogram skulle vara tillräckligt hetsigt under hösten, inleder landslaget sitt EM-kval i slutet på oktober.

– Vi fick en riktigt stentuff lottning med Tjeckien, Vitryssland och Bosnien. Bosnien lottades ju dessutom från en rankingkorg högre upp, så i lottningen hade vi i alla fall ingen större lycka. Men matcherna avgörs ju inte på pappret utan på planen. Trots att landslaget inte har nått önskade resultat i de senaste kvalen finns det ändå outnyttjad potential, det visar ju bortasegrar mot till exempel Österrike. Vi måste få in en växel till i utvecklingen för att landslaget skall kunna ta nästa steg. Den internationella konkurrensen är stenhård och det krävs ännu mycket arbete ute i klubbarna och av alla unga handbollsspelare för att Finlands landslag skall kunna nå toppen, avslutar Rönnberg.

Text: Mathias Lindström Foto:: Sanna Myllärinen

Share this in: