22.7.2024

Fredrik Smulter tilldelades för andra gången bragdmedaljen

smulter_privat_artikel

Freddi lyfte sig in i våra finlandssvenska hjärtan och blev en rikskändis när han lyfte världsrekord med 400kg i bänkpress.

På den finlandssvenska Idrottsgalan som arrangerades lördag 3.2.2018 premieras idrottare, tränare och föreningar för sina prestationer under säsongen 2017. Idrottsgalan som arrangeras av Finlands Svenska Idrott samlade i år ca 250 idrottsvänner på Hotel Clarion Helsinki.

Förutom de traditionella priserna årets förening, årets tränare, ungdomspriset samt den anrika bragdmedaljen delar även Sportpressen ut Edvin Wide-priset och Stiftelsen Tre Smeder delar ut idrottsstipendier till två framgångsrika idrottare med anknytning till Helsingfors. Nytt för i år är utmärkelsen Årets skola i rörelse. Priset delas ut till en skola som på ett mångsidigt och kreativt sätt ökat den fysiska aktiviteten under skoldagen.

Bragdmedaljen 2017 – Fredrik Smulter
För andra gånger tar Freddi hem den finlandssvenska bragdmedaljen. Första gången vann han den 2009. Freddi lyfte sig in i våra finlandssvenska hjärtan och blev en rikskändis när han lyfte världsrekord med 400kg i bänkpress. Freddi är fyrfaldig världsmästare i bänkpress, 2009, 2012, 2014 och 2015. 2014 vann han i +120 kg:s klassen med nya världsrekordresultatet 400 kg. Den 14 augusti 2017 meddelade Fredrik att han avslutar sin styrkelyftarkarriär.

Övriga nominerade:
Eevi Bengs
Eevi representerar Helsingin Nykyaikaiset 5-ottelijat och tävlar i modern femkamp. Bengs har i sitt bagage sex stycken FM-guld och fem nordiska mästerskapsguld inom sporten. Därtill tävlar hon också i löpskytte, som också ingår i den moderna femkampen. År 2017 tog hon hem ett VM-guld samt ett VM-silver i parsprint tillsammans med Tiitus Ämmälä.

Eva Wahlström
Eva är Finlands mest framgångsrika kvinnliga proffsboxare genom tiderna. Hon har gått som segrare ur 21:a proffsmatcher och har sedan 2015 försvarat sin VM-titel. Eva är tiofaldig finsk mästare och har vunnit nordiska mästerskapen fyra gånger (2003-2005, 2007). Hon vann Finlands första EM-medalj i kvinnornas boxning, ett brons och senare två EM silver och var därmed första kvinnliga boxare i EM final.

Följande övriga prisvinnare premierades under Idrottsgalan.

Edvin Wide-priset 2017 – Eljas Aalto, IF Sibbo-Vargarna
Eljas som tävlar för IF Sibbo-vargarna har en lovande karriär framför sig. 2017 sprang han hem ett FM-silver på 200 meter under Kalevaspelen. Han är även statistikfyra på 400 meter herrar i Finland.

Förlags Ab Lindan Kustannus Oy, förläggare till tidningen Sportpressen, ville hedra sin tidigare delägare genom att år 2008 initiera ”Sportpressens Edvin Wide-pris”. Priset, som är ett vandringspris tilldelas årligen en lovande ung friidrottare, dock helst en löpare.

Årets Skola i rörelse 2017 – Övermark skola
I Övermark skola har man på ett kreativt och lekfullt sätt lyft in olika aktiviteter i den dagliga undervisningen. Men inte bara i undervisningen syns barnens aktivitet. I skolan arrangeras även rastisverksamhet och aktiviteterna fortsätter för de barn som deltar i eftisverksamheten. Lärarna bildar ett starkt team där man med gemensamma krafter fått till en förändring i skolvardagen, med eleverna, ökad fysisk aktivitet och välmående i fokus.

Programmet Skolan i rörelse-Liikkuva koulu är ett nationellt projekt för kompetens och utbildning som ingår i Finlands regeringsprogram. Projektets svenska verksamhet koordineras av Finlands Svenska Idrott och Finlands Svenska Skolidrottsförbund. Målet är att skapa en aktivare och trivsammare skoldag, en timme fysisk aktivitet per dag för varje elev som också främjar inlärningen.

Årets tränare 2017 – Matti Mäki, Helsingfors simsällskap
Matti som själv är föredetta tävlingssimmare deltog bl.a i OS 2004. Han är en utmärkt tränare som verkligen ger sitt allt för simningen. Hans adepter har representerat Finland i VM-, EM- och Ungdomarnas EM-tävlingar under 2017. Matti är chefstränare för Helsingfors simsällskap som vann Kaleva-pokalen i långbane-FM sommaren 2017. HSS vann också överlägset över de andra föreningarna mätt med föreningspoängen under kortbane-FM 2017.

Ungdomsprisets huvudpris 2017 – Saga Andersson, Esbo IF
Saga placerade sig som fyra i stavhopp vid Junior-EM för 19 åringar sommaren 2017. Saga låg som statistiktrea över de damer som hoppat högst genom tiderna i Finland med 4,42m. 17-åriga Andersson är tvåa i världsstatistiken bland 17-åringar och ingen finlandssvensk damidrottare har någonsin hoppat högre än Saga.

Ungdomspriset 2017 – Christian Friman, Esbo Skytteförening
Christian tog individuellt VM guld i 60 skott ligg i VM för juniorer 2017. Han tog även VM lagbrons i 3×40 skott i samma tävling samt ett EM lagbrons i Europamästerskapen på miniatyrgevär. Christian är också innehavare av flera finländska rekord i ovanstående grenar. Christian har även placerat sig fint i olika Europa Cup tävlingar samt internationella tävlingar i Europa.

Ungdomspriset 2017 – Vilma Oura, Helsingfors Simsällskap
Vilma gjorde utmärkta simprestationer i Ungdoms-EM sommaren 2017 där hon som sextonåring bl.a. slog ett 19 år gammalt finländsk rekord på 200 meter. Under FM tog hon FM-silver på 100 meter samt FM guld i stafetten 4*100 m. På kortbane-EM i december 2017 uppdaterade Vilma sitt finländsk rekord för ungdomar på 200 meter ryggsim som hon tidigare satte på Ungdoms-EM.

Tre Smeders idrottsstipendium – Eevi Bengs, Helsingin Nykyaikaiset 5-ottelijat
Eevi representerar Helsingin Nykyaikaiset 5-ottelijat och tävlar i modern femkamp. Bengs har i sitt bagage sex stycken FM-guld och fem nordiska mästerskapsguld inom sporten. Därtill tävlar hon också i löpskytte, som också ingår i den moderna femkampen. År 2017 tog hon hem ett VM-guld samt ett VM-silver i parsprint tillsammans med Tiitus Ämmälä.

Tre Smeders idrottsstipendium – Max Granlund, Dicken
Max representerar Helsingforsklubben Dicken och har varit en komet i finländsk handboll under 2017. Han har även spelat i det finska landslaget och gjorde gott om mål under vinterns landskamper och förutspås en ovanligt lysande framtid för att som finländsk handbollsspelare.

Stiftelsen Tre Smeder delar ut för andra året i rad ut två stycken idrottsstipendier á 2 000 € till en kvinnlig och en manlig idrottare med Helsingforsanknytning.

Årets förening 2017 – RasBudo ITF Taekwon-do rf
RasBudo förening aktiv i Raseborg och Hangö är en innovativ förening som ser sina medlemmars enskilda behov och bryr sig om individens välmående. De ger stöd genom professionell coaching om medlemmarna önskar. Tränarna ser inte bara till prestation, alla får vara med och ingen behöver sitta på bänken. Föreningen satsar mycket på barn och ungdomars välbefinnande och satsar på förebyggande arbete. De delar givmilt med sig av sin kunskap och är förespråkare för motion och att vara i rörelse. Sammanhållningen och andan är hög inom föreningen och alla är lika mycket värda oberoende av ålder och nivå. Deras arbete har gett goda resultat och föreningen har två år i rad placerat sig som bästa förening på FM-nivå. RasBudo är goda ambassadörer för sporten.

Se även:

http://idrott.fi/sv/startsidan/

http://www.facebook.com/idrottfi/

Text: Pressmeddelande, Foto: Arkiv/Privat

Share this in: