26.10.2021

Onko kenestäkään HJKn haastajaksi?

TPS-Inter_261016_artikel

Hallitseva Suomen mestari HJK ja vakavarainen SJK, joka on toipunut viime kauden pohjanoteerauksesta, ovat vahvimmat kultasuosikit. Heti heidän takana ovat viime kaudella mitaleilla olleet KuPS ja Ilves. Jos näitä neljää joku joukkue voi haastaa, ensiksi tulevat mieleen RoPSiin ja vahvasti puolustavalle FC Lahteen.

Turkulainen FC Inter ja IFK Mariehamn päätyvät kumpikin sarjan keskikastiin. Samaan voidaan laskea FC Honka, joka nousi täksi kaudeksi takaisin liigaan neljän vuoden jälkeen.

Yhtä kauan TPS oli Ykkösessä, ja kuten Honkakin lähti alemmalle sarjaportaalle parantamaan talouttaan. TPS saa keskittyä sarjapaikan uusimiseen, mielellään ilman jännittäviä karsintaotteluita.

Sekä PS Kemi että Vaasan VPS päättivät viime kautensa heikoisti. Kun kumpikaan ei ole merkittävästi vahvistunut, asetelmat eivät ole juurikaan muuttuneet.

Positiivista on että kaikki sarjan joukkueet ovat lunastaneet paikkansa omin, urheilullisin keinoin. Niin ei ollut vuonna 2015, kun sekä Mypa että Honka pudotettiin sarjasta kun heille ei myönnetty liigalisenssiä.

Liigataistelu kullasta voi alkaa!

 

Veikkausliigan otteluohjelma

 

HJK (Helsingfors)

Viktigaste nyförvärv/Uudet: Nikolai Alho (Halmstad, SWE), Daniel O’Shaughnessy (Cheltenham, ENG), Roni Peiponen (Molde FK, NOR), Riku Riski (Odd, NOR), Maksim Rudakov (lån/laina; Zenit Sankt Petersburg, RUS)

Tränare/valmentaja: Mika Lehkosuo (fjärde säsongen från start/4. kausi)

Förra säsongen/viime kausi: guld/kultaa

Tips/Vihje: 1–3

Kaksi vuotta ilman kultaa (SJK 2015, IFK Mariehamn 2016), mutta viime vuosi HJK palasi takaisin valtaistuimelle. Ero sarjan hopeajoukkueeseen KuPSiin oli lopulta 20 pistettä, ja “Klubi” varmisti kullan hyvissä ajoin. Tämän vuoden tavoite on kristallinkirkas: seuran 29. SM-kulta ja enemmän euro-otteluita kuin viime vuoden neljä. Vahvistukset kuten Nikolai Alho, venäläinen maalivahtilaina Maksim Rudakov eikä vähiten Riku Riskin paluu Suomeen ovat sinivalkopaitojen kannattajille hyviä uutisia.

 

Honka (Esbo/Espoo)

Viktigaste nyförvärv/Uudet: Ahmed El-Amrani (Stabæk, NOR),

Javi Hervás (Mérida AD, ESP), Jonas Levänen (VPS), Alex Nimely

(Stabæk, NOR), Nemanja Obradovic (Stal Kamianske, UKR), Yoness Rahimi

(Ilves), Zeljko Savic (DPMM FC, SIN), Davor Taleski (Popeda, MKD)

Tränare/Valmentaja: Vesa Vasara (andra säsongen/2. vuosi)

Förra säsongen/Viime kausi: andra plats i division 1, besegrade HIFK i ligakvalet/Ykkösen toinen, voitti HIFK liigakarsinnassa

Tips/Vihje: 7–9

Espoo ja Honka ovat palanneet liigakartalle. Viimeinen liigataival tyssäsi vuonna 2015, kun seura joutui taloudellisisti syistä aloittamaan uudestaan Kakkosesta. Viime kausi oli tunteiden vuoristorataa. TPS:n kärkipaikka Ykkösessä oli Hongalle pettymys mutta asia korjattiin liigakarsinnoissa jossa voitettiin HIFK. Jos uuteen seurajohtoon on uskomista, ollaan nyt noustu Veikkausliigaan jäädäkseen. Taustalla on perheyritys Esport ja hankintoja on tehty pitkällä tähtäimellä. Varsinaisia tähtihankintoja ei ole tehty, mutta kaikkia tarvitaan varmasti.

 

Ilves (Tammerfors)

Viktigaste nyförvärv/Uudet: Abdoulaye Ba (ASC Diaraf, SEN), I

lari Mettälä (TPS), Matias Ojala (PS Kemi), Tuomas Rannankari (KuPS),

Diogo Tomas (Haka)

Tränare/Valmentaja: Jarkko Wiss (tredje säsongen/3. vuosi)

Förra säsongen/Viime kausi: brons/pronssia

Tips/Vihje: 4–6

Ilves sai liigapaikan vuonna 2015 kabinettipäätöksellä, kun Mypalle ei myönnetty liigalisenssiä. Silloin monikaan ei uskonut että seura pystyisi vakiinnuttamaan paikkansa liigakartalla, mutta seura on hiljentänyt epäilijät. Sijoitukset 8-5-3 viimeisen kolmen vuoden aikana ovat kovan ja määrätietoisen työn tulosta. Osa viime vuoden tähtipelaajista ovat lähteneet, mutta vahvistukset ovat jo aiemmin osoittaneet taitonsa liigatasolla. Matias Ojala, Tuomas Rannankari ja Ilari Mettälä olivat kaikki isoissa rooleissa viime kauden joukkueissaan. Uusi senegalilainen vahvistus Abdoulaye Ba on hankittu paikkaamaan Emile Paul Tendengin jättämää aukkoa.

 

Inter (Åbo)

Viktigaste nyförvärv/Uudet: Daniel Kamy Ntankeu (FK Decic, MNE),

Mikko Kuningas (FC Lahti), Abdoulie Mansally (PS Kemi), Niilo Mäenpää (Haka), Teemu Penninkangas (Ilves), Ivan Sesar (Juventus Bukarest, ROU)

Tränare/Valmentaja: Fabrizio Piccareta (första säsongen

från start/1. kokonainen kausi)

Förra säsongen/Viime kausi: 9

Tips/Vihje: 7–9

Vaikka odotukset ovat olleet kovia, Inter ei ole onnistunut kahtena viimeisenä kautena. Valmentajaruletti on pyörinyt kovaa tahtia siitä asti kun kymmenen vuotta seurassa ollut Job Dragtsma sai lähteä. Viime vuonna oli Shefki Kuqin vuoro väistyä valmentajapaikalta ja tilalle tuli kakkosvalmentajana toiminut Fabrizio Piccareta. Kuqi joutui seurajohdon kanssa väärille raiteille. Tähän kauteen mentäessä on joukkue nuorentunut ja saanut kotimaisemman leiman. Piccareta on tehnyt tiivistä yhteistyötä urheilujohtaja Vesa Mäen kanssa joukkueen laatimisessa. Vammojen vähentämiseksi on palkattu Simone Lucchesi fyysiseksi valmentajaksi.

 

PS Kemi

Viktigaste nyförvärv/Uudet: Hakeem Araba (Örgryte, SWE), Jacob

Esposito (Airdrieonians, SCO), Kristian Heinolainen (HIFK), Keaton Isaksson

(IFK Luleå, SWE), Aleksi Isomäki (TP-47), Jorginho (Hamrun Spartans,

MLT), Maksim Lipin (IFK Haninge, SWE), Victor Sevcenko (KPV)

Tränare/Valmentaja: Jari Åhman (fjärde säsongen/4. vuosi)

Förra säsongen/Viime kausi: 10

Tips/Vihje: 10–12

PS Kemi on kahtena ensimmäisenä liigakautena pystynyt varmistamaan sarjapaikkansa ilman karsintoja, mikä voidaan pitää hyvänä saavutuksena. Kovaa työntekoa 33. kierroksen ajan on antanut tulosta aiemmin, saman kaavan mukaan mennään myös tänä vuonna. Kun tällä kaudella sarjassa ei näytä olevan selkeää heittopussia kuten aiemmin (JJK ja PK-35) niin on todennäköistä että PS Kemi on sarjassa kahden heikoimman joukkueen joukossa. Avauksesta on lähtenyt monta vastuunkantajaa eikä paikkaajilla ole juurikaan liigakokemusta. Sarjapaikan uusiminen on tällä ryhmällä ainoa tavoite.

 

KuPS (Kuopio)

Viktigaste nyförvärv/Uudet: Stiwar García (Deportivo Pereira, COL),

Rasmus Karjalainen (PS Kemi), Tabi Manga (Levadia, EST), Luis Carlos Murillo

(Once Caldas. COL), Henri Toivomäki (Sarpsborg 08, NOR)

Tränare/Valmentaja: Jani Honkavaara (andra säsongen/2. vuosi)

Förra säsongen/Viime kausi: silver/hopeaa

Tips/Vihje: 1–3

Monta kautta seurassa jouduttiin odottamaan toivottuja tuloksia. Viime kaudella valmentajaksi hankittu valmentaja Jani Honkavaara onnistui palapelin laatimisessa ja tuloksena oli kauan toivottu mitali, seuran ensimmäinen seitsemään vuoteen. Myös tähän kauteen mentäessä kalakukko-kaupungissa puhaltaa optimistiset tuulet. Joukkueen runko pysyi kasassa, vaikka kokenut Sebastian Sorsa päätti uransa. Luottopuolustajan korvaajaksi on hankittu Henri Toivomäki, myös kolumbianen Luis Carlos Murillo on mielenkiintoinen hankinta.

 

FC Lahti (Lahtis)

Viktigaste nyförvärv/Uudet: Artjom Dmitrijev (Nõmme Kalju, EST),

Xhevdet Gela (HIFK), Damjan Siskovski (Rabotnicki, MKD),

Artjom Vjatkin (lån/laina; Zenit Sankt Petersburg, RUS)

Tränare/Valmentaja: Toni Korkeakunnas (femte säsongen/5. vuosi)

Förra säsongen/Viime kausi: 4

Tips/Vihje: 4–6

Kuhnurit Lahdesta olivat viime kaudella pitkään mitalikamppailussa, mutta viimeinen kuukausi ei sujunut toivotulla tavalla. Kaikki unelmat oli jo haudattu kun viimeisessä ottelussa tullut voitto, ja samalla IFK Mariehamnille tappio, joka johti siihen että paikka europeleissä tänä vuonna varmistui. Lahden kiistämätön vahvuus on puolustuspelissä, jossa riskit minimoidaan. Peliä voi olla jopa hieman tylsää seurata välillä mutta tuloksesta pelataan. Zenit-laina Artjom Vjatkin on puolustuksen uusi kansikuva. Damjan Siskovski on hankittu tolppien väliin.

 

IFK Mariehamn

Viktigaste nyförvärv/Uudet: Julio Cesar Fernandes (Estanciano, BRA),

Anton Lepola (SalPa), Nicklas Maripuu (Jacksonville Armada, USA), Dylan

Murnane (Kongsvinger, NOR), Thomas Mäkinen (AC Renate, ITA), Simon

Silverholt (Gais, SWE), Ivan Tatomirovic (RoPS), Pontus Åsbrink (IK Frej, SWE)

Tränare/Valmentaja: Peter Lundberg (tredje säsongen/3. vuosi)

Förra säsongen/Viime kausi: 5

Tips/Vihje: 7–9

Vuoden 2016 yllätyskullan jälkeen saarelaiset onnistuivat pitämään rungon kasassa. Tälle kaudelle mentäessä vaihtuvuus on ollut suurempaa. Jopa kuusi kymmenestä viime vuonna eniten minuutteja pelanneet ovat vaihtaneet maisemia, joista Kristian Kojolaa lukuun ottamatta koko puolustuslinja. Valmentaja Peter Lundbergin täytyy todella taikoa mikäli hän aikoo laittaa mitalijoukkueen pystyyn. Paljon uusia pelaajia, josta kaikki ovat liigassa kokemattomia, poikkeukset ovat kotiin palava Thomas Mäkinen ja ex-RoPS Ivan Tatomirovic. IFK Mariehamn tarvitsee ainakin kaksi kautta toipuakseen pelaajavaihtuvuudesta.

 

RoPS (Rovaniemi)

Viktigaste nyförvärv/Uudet: Agnaldo (lån/laina; Molde FK, NOR),

Matheus Caliman (Ituano, BRA), Jems Geffrard (EIF), Wato Kuaté

(Hapoel Petah Tikva, ISR), Lassi Lappalainen (lån/laina; HJK), Lucas

Lingman (HJK), Taye Taiwo (AFC Eskilstuna, SWE)

Tränare/Valmentaja: Toni Koskela (ny/uusi)

Förra säsongen/Viime kausi: 7

Tips/Vihje: 4–6

34-vuotias Toni Koskela on uutena valmentajana Juha Malisen manttelinperijä. Koskela toimi ajemmin HJK:n kakkosvalmentajana ja nosti myös heidän farmijoukkueensa Klubi04:n Ykköseen. Koskela on yksi liigan kahdesta uudesta valmentajasta tähän kauteen mentäessä. Seuraan on hankittu mielenkiintoisia vahvistuksia, mm. Taye Taiwo, Lucas Lingman ja Lassi Lappalainen jotka voivat tehdä napapiirin joukkueesta vuoden yllättäjän. Mielenkiinto seuraa kohtaan on suurempi kuin koskaan, kun aikaisemmasta hissi-joukkueen leimasta on päästy.

 

SJK (Seinäjoki)

Viktigaste nyförvärv/Uudet: Reuben Ayarna (Ilves), Anders Bååth

(Brommapojkarna, SWE), Dani Hatakka (Brann, NOR), Jordan Mustoe

(Westerlo, BEL), Emile Paul Tendeng (Ilves), Maximo Tolonen

(Honka), Jesse Öst (Degerfors, SWE)

Tränare/Valmentaja: Tommi Kautonen (ny/uusi)

Förra säsongen/Viime kausi: 6

Tips/Vihje: 1–3

Viime vuoden valmentajasekoilun jälkeen valmentajaksi on hankittu alle-21 vuotiaiden maajoukkueen entinen valmentaja Tommi Kautonen. Hänen tehtävänä on pitkäjänteisesti kehittää joukkuetta ja vahvistaa paikan maan kärkiseurojen joukossa. Kautosella on tälle työlle enemmän resursseja kuin valtaosa hänen kolleegoistaan. Vahistukset ovat maan kärkitasoa. Emile Paul Tendeng ja Reuben Ayarna olivat avainasemissa viime vuonna pronssi-Ilveksessä, ja Allsvenskaniin nousseesta Brommapojkarna:sta tulee peliä tasapainottava Anders Bååth.

 

TPS (Åbo/Turku)

Viktigaste nyförvärv/Uudet: Elias Ahde (lån/laina; SJK), Tomas

Hradecky (SJK), Aleksi Ristola (HIFK), Antto Tapaninen (JJK)

Tränare/Valmentaja: Mika Laurikainen (andra sejouren, femte säsongen/5.vuosi)

Förra säsongen/Viime kausi: vann division 1/Ykkösen voittaja

Tips/Vihje: 10–12

Kolme vuotta jouduttiin odottamaan ennen kuin perinteikäs TPS nousi takaisin Veikkausliigaan. Yhdeksän pelaajaa ja valmentaja Mika Laurikainen oli seurassa myös viimeksi kun pelattiin liigassa. Joukkue on tällä kertaa kokeneempi kuin viimeksi. Silti tältä joukkueelta ei mainetekoja odoteta ja ainoana tavoitteena on sarjapaikan uusiminen. Joukkueelle tuli heti jobinpostia kun paluunmuuttaja Tomas Hradecky ensimmäisissä harjoituksissaan loukkasi akillesjänteensä ja on poissa peleistä heinäkuun loppuun asti.

 

VPS (Vasa)

Viktigaste nyförvärv/Uudet: Eero-Matti Auvinen (AC Oulu),

Douglas Caé (AA Portuguesa, BRA), Elhadji Ciss (lån/laina; Sion, SUI),

Aubrey David (PS Kemi), Ibrahima Gueye (lån/laina; Sion, SUI),

Berkant Güner (Eintracht Braunschweig, GER), Omar Jama (PS Kemi),

Akseli Kalermo (AC Oulu), Hindrek Ojamaa (JJK)

Tränare/Valmentaja: Petri Vuorinen (tredje sejouren, tredje säsongen från start/3. vuosi)

Förra säsongen/Viime kausi: 8

Tips/Vihje: 10–12

VPS pelasi viime vuonna yksi liigahistorian kaksijakoisimmista kausista. Viime kauden 39. pisteestä jopa 30 saalistettiin sarjan kevätkaudella. Joukkue kärsi toki lukuisista loukkaantumisista, mutta se ei ole koko totuus eikä ainoa syy. Joukkue ei ollut taktisesti valmistautunut siihen että vastoinkäymisiä saattaa tulla. Tälle kaudelle mentäessä talous on kireä. Joukkuetta on laajennettu lainaamalla kaksi senegalilaista pelaajaa sveitsiläisestä yhteistyöseurasta Sionista.

 

TEXT: MATS LUNDBERG  FOTO: MATS LUNDBERG KÄÄNNÖS: MATHIAS LINDSTRÖM

Share this in: